Beli luk (Allium sativum)

Neizbežan u mnogim jelima, poznat kao lekovita biljka, iz Azije prenešen širom sveta.

Za one koji pamte brojke

 Suva materija: 35%

Proteini: min. 9%

Masti: min. 0,2%

Ukupnih šećera: min. 22%

Za one koji pamte šta su jeli:

Ukus: ljut, oštar

Miris: jak, intenzivan, prodoran

Rok trajanja: i do 9 meseci

Činjenice o Belom luku:

Sakupili smo retko poznate činjenice i otkrića o belom luku koje će vam pomoći da što bolje razumete ovu biljku i da vam ona što korisnije posluži.

– Sirov, sveže naseckan ili samleven beli luk ima najbolji učinak na čovekovo zdravlje. Ako ne možete da podnesete njegov miris i morate da ga kuvate, moraćete da upotrebite barem četiri i po četiri glavice belog luka kako bi on imao jednak učinak.

– Neprijatnog mirisa nakon konzumiranja belog luka, rešićete se ako popijete limunov sok ili pojedete nekoliko kriški limuna a dobro radi i šolja čaja od nane.

– Miris belog luka najintenzivniji je nakon što ga nožem usitnimo ili sameljemo.

– Ako beli luk nanesemo na rane, one brže zarastaju. Tokom Prvog svetskog rata ovu metodu su naširoko koristili britanski vojnici.

– Naseckan sirovi beli luk, kad ga nežno utrljamo na ciljano područje, može izlečiti čir. Tajna je u moćnom sastojku pod imenom alicin, koji beli luk čini jednim od najboljih antioksidansa među namirnicama.

– Proklijali beli luk gubi neke od svojih zdravstvenih prednosti, ali se i dalje može koristiti.

Jedno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Pensilvaniji pokazalo je da sastojak pod imenom dialil sulfid u belom luku može da smanji broj ćelija raka creva. Drugo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Vašingtonu pokazalo je da je pomenuti sastojak sto puta delotvorniji od ostalih antibiotika u smanjivanju probavnih tegoba uzrokovanih bakterijama.

Koja je idealna količina belog luka koja će se pobrinuti za vaše zdravlje? Univerzitet u Merilendu preporučuje dnevnu dozu od dva do četiri grama sveže naseckanog belog luka; 600 do 1.200 mg dnevnog unosa ekstrakta belog luka; dve tablete od 200 mg tri puta dnevno ako je reč o duboko zamrznutom belom luku; 4 ml dnevno ako govorimo o tečnom ekstraktu; 20 ml dnevno tinkture ili 0,03 do 0,12 ml tri puta dnevno ako koristite ulje belog luka.

Koliko god čudesan bio, beli luk ipak nije za svakoga. Trebalo bi da ga izbegavaju oni koji koriste lekove za razređivanje krvi jer beli luk može znatno da uspori zgrušavanje krvi. Takođe, beli luk ne bi trebalo konzumirati pre operacije.

Verovatno ste već milion puta čuli da je beli luk veoma zdrav, da spušta pritisak i sprečava prehlade i grip, ali sumnjamo da znate i neke zanimljivije činjenice o ovom povrću.

 

  1. Beli luk se ranije koristio u lečenju akni, bradavica i zubobolje.
  2. Strah od belog luka u psihologiji se naziva aliumofobija.
  3. U brojnim kulturama se veruje da beli luk može da otera zle duhove i vampire.
  4. Beli luk slobodno možete koristiti i kad proklija, jer i tad sadrži izuzetne lekovite sastojke.
  5. Miris belog luka možete ukloniti s ruku tako što ćete ih pod mlazom vode trljati o predmet od nerđajućeg čelika (pribor za jelo).
  6. Beli luk spada u istu familiju kao i praziluk i vlašac.
  7. Njegov prepoznatljiv ukus nastaje kada se razbiju ćelije. Zbog toga ima najintenzivniju aromu kada se izgnječi.
  8. Ukoliko su vaše ruže napale vaši, možete ih se rešiti pomoću belog luka.Jednostavno poprskajte biljku mešavinom vode i izgnječenog belog luka.
  9. U srednjem veku su ljudi jeli čenove belog luka u nadi da će se zaštititi od kuge.
  10. U antičkoj Grčkoj su mlade umesto klasičnog buketa s cvećem nosile beli luk i začinske biljke.

Vizija Poljoprivrednog gazdinstva Mihók:

PG Mihók je funkcioniše sa ciljem povezanog prosperiteta za sve one koji su povezani sa našim poslovanjem, uključujući dobavljače, zaposlene, ostale poljoprivrednike, kupce i komšije.

 

Porodica Mihók